Titlul proiectului: Aplicație SW pentru intersecții inteligente (ASIST)

Finanțat de Fondul pentru Finanţarea Cercetării Ştiinţifice Universitare şi Venituri Proprii TUIASI, număr contract de grant ID_288, Granturi Naţionale de Cercetare – ARUT, Perioada contractului de grant 01.03.2024 – 30.04.2025, Valoare contractului de grant 49.771 RON.

Motivație

Datorită numărului mare de participanți la traficul urban, incluzând aici și tramvaie, autobuze, camioane, motociclete, biciclete, mopede, inevitabil apar probleme.

Pietonii, bicicliștii și alți utilizatori de mijloace de transport pe două roți aparțin grupului de utilizatori vulnerabili ai străzilor (VRU) și sunt cei mai expuși la accidente de circulație. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an, 1,35 milioane de oameni mor victime ale accidentelor de circulație, în timp ce între 20 și 50 de milioane de persoane suferă răni non-mortale. VRU reprezintă mai mult de jumătate din toate decesele din trafic [1].

Conform unui sondaj de opinie completat de 665 de ieșeni s-au identificat dificultățile frecvente și zonele cele mai problematice, ilustrate în figurile alăturate, [2]. Astfel, există o nevoie urgentă de îmbunătățire a siguranței VRU, în special în intersecții, deoarece aceștia sunt lipsiți de protecție în timpul coliziunilor în comparație cu ocupanții vehiculelor, [3].

Ca atare, o aplicație mobilă ar fi utilă pentru a permite VRU să facă schimb de informații relevante (poziția, viteza, accelerația, direcția) cu vehiculele și infrastructura pentru a preveni și a evita situațiile critice de trafic [4]. În contextul în care, recent tehnologiile de comunicații mobile 5G permit transmitarea informațiilor relevante între utilizatori cu întârzâieri suficinet de mici, [5], iar tehnologiile de percepție permit detecția, clasificarea și localizarea precisă participanților la trafic prin sisteme de tip intersecție inteligentă, [6], implementarea unei astfel de aplicații capătă sens, nu doar dpdv social, dar și științifico-tehnic.

Astfel, propunem exploatarea tehnologiilor menționate prin adoptarea celor mai noi rezultate științifice din literatura de specialitate pentru a implementa o aplicație SW care să ruleze pe dispozitive mobile, și să ofere participanților la trafic funcționalități de confort, precum și de siguranță.

Membri

Comșa Ciprian-Romeo

cercetător experimentat

Obiective

Folosind experiența acumulată deja în contracte de cercetare naționale și europene în domeniul comunicațiilor și a sistemelor de trafic inteligent (ex., https://traffic-interact.ro/wis4iasi/ sau https://trialsnet.eu), precum și în contractele economice (ex., ca și angajați în industria automotive) echipa proiectului ASIST își propune următoarele obiective și activități:

 Obiective

 O1. Definirea conceptuală a unui sistem de tip intersecție inteligentă, a cazurilor de utilizare, a cerințelor de sistem și a specificațiilor tehnice ASIST.

 O2. Dezvoltarea aplicației SW ASIST

 O3. Integrarea, testarea și validarea aplicației SW într-un sistem de tip intersecție inteligentă

 O4. Managementul proiectului

 Activități

 A1.1. Definirea și documentarea funcționării și a cazurilor de utilizare a unui sistem de tip intersecție inteligentă

A1.2. Identificarea și analiza cerințelor asupra sistemului cât și a parametrilor de performanță în cazurile de utilizare definite anterior

A1.3. Definirea arhitecturii de sistem și a specificațiilor tehnice pt. aplicația SW ASIST

 A2.1. Definirea unei arhitecturi SW modulare

A2.2. Implementarea componentelor SW definite la nivel de arhitectură

A2.3. Testarea componentelor SW, integrarea componentelor și validarea la nivelul întregii aplicații SW ASIST

 A3.1. Integrarea aplicației într-un sistem fizic de tip intersecție inteligentă

A3.2. Evaluarea aplicației integrate în sistemul fizic pe baza cazurilor de utilizare și a scenariilor de test. Rafinare aplicație pentru corectare deviații și maximizare performanță

A3.3.Caracterizarea sistemului și a specificațiilor finale. Determinarea condițiilor de lucru, a limitărilor și analiza performanței

 A4.1. Managementul activităţilor administrative ale proiectului- financiară, contabilă, de achiziţii, de raporatare, de audit.

A4.2. Eliminarea riscurilor, soluționarea situațiilor neprevăzute